Geld Sparen

- Home - - Spaarvormen - - Vergelijken - - Online sparen - - Groen sparen - - Kinderen en sparen - - Contact -

Algemene spaarinformatie

Eerlijk over sparen. Dat is het motto van geld-sparen.webklik.nl. Bent u op zoek naar eerlijke en begrijpelijke informatie over de verschillende mogelijkheden van sparen, dan zit u hier goed. Met deze website wil ik graag bereiken dat de financiële sector inzichtelijker wordt voor consumenten. Mijn expertise vanuit mijn werkzaamheden binnen een grote financiële dienstverlener komt daarbij goed van pas. 

Leren sparen

Bijna ieder mens wordt van kleins af aan opgevoed met het idee dat het zeer belangrijk is om verstandig met geld om te gaan. Sparen is daar een belangrijk onderdeel van. Kinderen worden al vanaf jonge leeftijd geleerd om geld opzij te leggen doormiddel van de welbekende spaarpot die in alle soorten en maten verkrijgbaar zijn. Naarmate kinderen ouder worden, wordt de spaarpot vervangen door een spaarrekening bij de bank. Door de rente die over het spaarbedrag van de bank ontvangen wordt, gaat sparen ook nog iets opleveren. Mensen met een Nederlandse achtergrond, oud en jong, hebben het imago van spaarders.


Er zijn 3 verschillende spaarmotieven te onderscheiden, volgens J.M. Keynes, een Engels econoom:

1 Het zekerheidsmotief. In dit geval houden personen een deel van hun geld apart om iets extra's te hebben voor momenten dat dit nodig is op een later moment in de tijd. Men heeft dus nog geen concreet doel voor het geld dat opzij wordt gelegd.
2
Het vermogensmotief. Het hoofddoel van geld apart houden kan ook zijn het verhogen van de waarde van het vermogen door het uitgekeerd krijgen van rente over een bepaald geldbedrag. 
3
Het doelmotief. Anders dan bij het zekerheidsmotief, zetten spaarders vanuit het doelmotief juist geld apart om een voorgenomen investering te gaan financieren. Voorbeelden waarvoor veel mensen sparen zijn een nieuwe auto, een mooie vakantie, een nieuwe grote televisie of een nieuwe computer.


Het sparen van nu

In tijden van economische instabiliteit gaan meer en meer mensen over tot het sparen van geld vanuit het zekerheidsmotief van Keynes. In de huidige tijd is deze trend in Nederland ook goed zichtbaar. In vele gevallen wordt er gewacht met het doen van grote investeringen tot het moment dat de economische situatie weer wat verbeterd is. Mensen kiezen er liever voor om een extra potje met geld achter de hand te houden voor tijden dat ze het eventueel nodig hebben Spaarrekeningen zijn er in alle maten en soorten te vinden in de financiële sector. Deze website heeft tot doel om spaarders informatie te verstrekken over geld sparen en alles dat daarbij komt kijken inclusief de verscheidene mogelijkheden. Er zal vooral aandacht besteed worden aan de volgende onderwerpen: doelgroepen, spaarvormen, groen sparen, rentepercentages vergelijken, speciale acties van financiële dienstverleners.